Berlinli araştırmacı İsa'nın çocukluğuna dair en eski metni keşfetti

Kenan

Member
Küçük bir papirüs parçası ortalığı karıştırdı. Boyutu yalnızca beşe on bir santimetredir ve 4. yüzyıldan 5. yüzyıla, eski Mısır'ın sonlarından 1.700 yıl öncesine kadar uzanan bir döneme ait olduğu söylenmektedir. Berlinli araştırmacı, Humboldt Üniversitesi'nden (HU) papirüs uzmanı Lajos Berkes tarafından bulundu.

Hapşırdığınızda uçup giden papirüs parçası bir sansasyondur. Yani HU'dan yapılan açıklamada “İsa'nın çocukluğuna dair bir müjdenin en eski el yazması” yazıldığı belirtiliyor.

Anlatıya göre, Thomas'a göre 11. yüzyıldan kalma bir el yazması, daha önce Bebeklik İncili'nin en eski Yunanca metin versiyonu olarak kabul ediliyordu. Bu muhtemelen ilk olarak 2. yüzyılda yazılmıştır. İsa'nın beş ile on iki yaşları arasında gerçekleştirdiği söylenen mucizeleri anlatır. Örneğin eve sürahi yerine kucağında su taşıdığı ve ölü bir çocuğu dirilttiği söyleniyor.

Özel bir mektup ya da alışveriş listesi olduğuna inanılıyordu


Apokrif olarak adlandırılan yazının İncil'de yer almadığı ancak bir zamanlar oldukça popüler ve yaygın olduğu söyleniyor. İncil'in şu anda keşfedilen en eski parçası, onlarca yıldır Hamburg Eyalet ve Üniversite Kütüphanesi'nde fark edilmeden duruyor. Macaristan'dan gelen ve 2016'dan bu yana HU'da bulunan 38 yaşındaki araştırmacı Lajos Berkes, deneyimsiz el yazısı yüzünden bunun günlük bir belge, bir mektup ya da alışveriş listesi olduğunu sandığını söylüyor.


İsa, 1340 civarında tasvir edilen kilden kuşları canlandırıyor.KloHaberlereuburger Evangelienwerk/Schaffhausen/Şehir Kütüphanesi/Gen. 8.


Belçika'daki Liège Üniversitesi'nden araştırmacı Gabriel Nocchi Macedo ile birlikte, Yunanca karakterlerle yazılmış on üç satırın kalıntılarını çözmeyi başardı. “İsa”, “taç giyme”, “dal” gibi kelimelere ve diğer el yazmalarıyla karşılaştırmalara dayanarak metnin aslında Hıristiyanlığın ilk günlerine ait olduğunu anladılar. Doğrudan ikinci yüzyıla ait orijinal metinden yola çıkarak Bebeklik İncili'nin orijinal olarak Yunanca yazıldığını doğrulamaktadır.

Bilinen bu en eski kopya, bir okulda veya manastırda bir yazı alıştırması olarak oluşturulmuş olabilir. Görünüşe göre Bebeklik İncili'nin “ikinci mucizesini” anlatıyor. Küçük İsa'nın kilden on iki kuş yaptığı söylenir. Kutsal Şabat gününde böyle bir şey yaptığı için azarlandığında İsa ellerini çırptı. Kuşlar canlandı ve uçup gitti.


Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.