Bilinen Geçmiş Zamanın Diğer Adı Nedir ?

Sensal

Global Mod
Global Mod
**Bilinen Geçmiş Zamanın Diğer Adı Nedir?**

Dil bilgisi açısından, geçmiş zamanın kullanımı oldukça geniş bir yelpazeye yayılır. Türkçede "bilinen geçmiş zaman" olarak adlandırılan bir dilsel zaman kipi de, geçmişte tamamlanmış ve belirli bir şekilde bilinen eylemleri ifade etmek için kullanılır. Peki, "bilinen geçmiş zaman"ın diğer adı nedir ve ne zaman kullanılır? Bu makalede, bu zaman kipinin tanımını, kullanım alanlarını ve diğer dilsel terimlerle olan ilişkisini inceleyeceğiz.

**Bilinen Geçmiş Zamanın Tanımı ve Kullanımı**

Türkçede bilinen geçmiş zaman, bir eylemin geçmişte belirli bir zaman diliminde tamamlanmış olduğunu ve bu olayın dinleyici tarafından bilindiğini ya da tahmin edilebileceğini ifade eder. Bu kip, genellikle "-di" ekiyle oluşturulur ve Türkçede geçmiş zaman kiplerinden biridir. Örneğin, "Geldi" ve "Okudum" gibi cümleler, bilinen geçmiş zaman kullanımıyla yapılmış örneklerdir.

Bu zaman kipinin temel özelliği, anlatıcının, eylemi geçmişte tamamlanmış ve bilinen bir şekilde aktarmasıdır. Bu durum, bazen zaman ve yer belirlemesi yapılarak netleştirilebilir, bazen de bağlamda anlaşılır hale gelir.

**Bilinen Geçmiş Zamanın Diğer Adı: Hikaye Geçmiş Zaman**

Bilinen geçmiş zaman, dil biliminde bazen "hikaye geçmiş zaman" olarak da anılmaktadır. Hikaye geçmiş zaman, anlatılan eylemlerin dinleyici tarafından ya da okuyucu tarafından daha önce bilindiği ya da tahmin edilebileceği durumlarda kullanılır. Özellikle anlatımsal metinlerde, olayların sıralı bir şekilde anlatıldığı cümlelerde bu kip tercih edilir. Bu kip, zamanlar arasındaki farkları belirgin hale getirerek dilde anlam karmaşasını engeller.

Örnek vermek gerekirse:

- *“O, sabah okula gitti. Öğleye doğru da döndü.”* Buradaki iki cümle, bilinen geçmiş zaman kullanımıyla bir eylemin sıralı bir şekilde anlatılmasıdır.

**Bilinen Geçmiş Zamanın Diğer Kullanım Alanları**

Bilinen geçmiş zaman, sadece hikaye anlatımıyla sınırlı kalmaz. Aynı zamanda gazetecilik, edebiyat ve günlük konuşma dilinde de sıklıkla kullanılır. Bu zaman kipi, bir olayın daha önce gerçekleştiğini anlatmak için etkili bir araçtır. Ayrıca, geçmişteki bir olayın tekrarlanan bir durum olmadığını belirtmek için de kullanılabilir.

- *“O akşam sinemaya gitmiştim.”* Bu örnekte, geçmişte tek seferlik bir eylemin gerçekleştirildiği ifade edilmektedir.

**Bilinen Geçmiş Zamanın İkinci Adı: Mükemmel Geçmiş Zaman**

Türkçede bilinen geçmiş zamanın bir başka adı da "mükemmel geçmiş zaman" olabilir. Mükemmel geçmiş zaman, eylemin geçmişte tamamlanmış olduğunu, ancak bu eylemin, şu anki durumla bir ilgisi olduğunu ifade eder. Ancak, mükemmel geçmiş zaman, genellikle "di" ekiyle kullanılsa da, kullanılan bağlama göre farklılıklar gösterebilir.

Örnek:

- *“İstanbul’a gitmiştim, ama hava koşulları nedeniyle geri döndüm.”* Bu cümlede, geçmişte tamamlanmış bir eylem ile şu anki durumun bağlantısı kurulur.

**Bilinen Geçmiş Zamanın Diğer İsimleri: Geçmiş Zaman ve İleri Geçmiş Zaman**

Türkçede bilinen geçmiş zaman, dildeki diğer geçmiş zaman kipleriyle de karışabilir. Ancak, "ileri geçmiş zaman" kullanımı, bu kipin bir adım ötesinde olan, geçmişte gerçekleşmiş fakat hâlâ etkileri süren bir eylemi anlatır. Bu iki kip arasındaki fark, zaman dilimlerinin daha belirgin olmasıdır.

**Bilinen Geçmiş Zaman Kullanımına Örnekler**

- *“Sabah kahvaltı yapmıştım, şimdi biraz dinleniyorum.”*

- *“Birkaç hafta önce sinemaya gitmiştik.”*

- *“Dün akşam yemeği yedikten sonra dışarı çıkmıştık.”*

Bu örneklerde, geçmişte tamamlanmış ve genellikle bir süreklilik arz etmeyen eylemler bilinen geçmiş zaman kipiyle ifade edilmiştir. Anlatıcı, olayları ve eylemleri geçmişte belirli bir zaman diliminde gerçekleştirildiğini vurgular.

**Bilinen Geçmiş Zamanın Günlük Konuşmadaki Yeri**

Günlük konuşmada da bilinen geçmiş zaman sıkça kullanılır. İnsanlar, yaşadıkları anı anlatırken ya da geçmişte yaşadıkları bir olayı anlatırken bu zamanı tercih ederler. Bu, iletişimin net ve anlaşılır olmasını sağlar. Ayrıca, bu kip, geçmişte gerçekleşmiş olan ama o anki durumla herhangi bir bağlantı kurmayan olayları anlatırken de kullanılır.

**Bilinen Geçmiş Zamanın Anlatım Dili ile İlişkisi**

Anlatım dilinde, bilinen geçmiş zamanın kullanımı, metnin akışını kolaylaştırır. Eylemlerin sırasıyla anlatılmasını sağlar ve okuyucuya olayların hangi zamanda gerçekleştiği hakkında net bir bilgi verir. Edebiyat eserlerinde de sıklıkla bu zaman kullanılır, çünkü olayların geçmişte tamamlanmış ve şu anla bir bağlantısı olmayan bir biçimde aktarılması gerekir.

**Sonuç olarak: Bilinen Geçmiş Zamanın Önemi**

Türkçede bilinen geçmiş zaman, anlatıcı ve dinleyici arasındaki bağlamı açıkça belirler. Bu zaman kipi, geçmişte tamamlanmış ve bilinen eylemleri anlatırken kullanılır. Hikaye geçmiş zaman, mükemmel geçmiş zaman ya da ileri geçmiş zaman gibi isimlerle de adlandırılabilir, ancak her biri zaman dilimindeki farklılığı ve anlatım biçimini etkiler. Dilin doğru kullanımı, bu zaman kiplerinin ne zaman ve nasıl kullanılacağını anlamakla mümkündür.