Tesisen Ne Demek ?

Deniz

New member
Tesisen Ne Demek?

Türkçede kelimeler bazen birden fazla anlam taşıyabilir. "Tesisen" kelimesi de dilimizde sıklıkla karşılaşılan, ancak anlamı pek de açık olmayan kelimelerden biridir. Tesisen kelimesinin anlamını anlamak, onun kullanıldığı cümlenin bağlamına göre değişebilir. Ancak genel olarak "tesis" kelimesinden türemiş olan "tesisen", belli bir amacı gerçekleştirmek için yapılan şeyler veya bir şeyin düzenlenmesi, kurulumuyla ilgili bir bağlamda kullanılır.

Tesisen Kelimesinin Kökeni

Tesisen kelimesi, "tesis" kelimesinden türetilmiştir. Tesis, Arapçadan Türkçeye geçmiş bir kelimedir ve "kurma, oluşturma, düzenleme" gibi anlamlara gelir. Tesis etmek ise bir şeyin düzenli ve amaçlı bir şekilde kurulması ya da bir işin yapılabilmesi için uygun bir ortamın sağlanması anlamına gelir. Tesisen ise bu kelimenin türevidir ve genellikle bir işin, faaliyetin ya da düzenin kurulduğunu, başlatıldığını ifade etmek için kullanılır.

Tesisen Ne Anlama Gelir?

Türkçede "tesisen" kelimesi, bir şeyin temeli atılmasını, bir düzenin kurulmasını ifade eden bir terim olarak kullanılır. Özellikle resmi dilde veya akademik metinlerde yer alan bu kelime, kurulum, oluşturma veya inşa etme gibi eylemleri anlatmak için kullanılır. Örneğin, bir fabrikanın ya da bir işletmenin temellerinin atılması, yapının oluşturulması, bir düzenin kurulması gibi durumlar, tesisen kelimesiyle ifade edilebilir.

Örnek cümleler üzerinden açıklamak gerekirse:

- Bu okul binası tesisen tamamlandıktan sonra eğitime başlanacaktır.

- Yeni bir üretim tesisi tesisen kuruldu.

Buradaki "tesis" kelimesinin anlamı, "kurulmuş" ya da "yerleştirilmiş" anlamında kullanılmıştır. "Tesisen" ise bu kurulmanın, yerleştirmenin ya da düzenin sağlanmış olmasını ifade eder.

Tesisen Kelimesi Nerelerde Kullanılır?

Tesisen kelimesi, genellikle iş yerlerinde, sanayi alanlarında, akademik çalışmalarda ya da büyük projelerde kullanılmaktadır. Bu kelime, bir şeyin kurulum aşamasını ve bu süreçte yapılan düzenlemeleri anlatmak için tercih edilir. Tesisen kelimesinin kullanıldığı alanlar arasında şunlar yer alır:

1. İnşaat sektörü: Bina, okul, hastane gibi yapılar oluşturulurken, bu yapılar tesisen tamamlanır.

2. Sanayi ve üretim: Fabrikaların, üretim hatlarının ya da iş yerlerinin kurulumu için bu kelime sıklıkla kullanılır.

3. Yönetim ve organizasyon: Bir işletmenin, projenin ya da bir düzenin kurulma aşamaları hakkında bilgi verirken tesisen ifadesi kullanılabilir.

Tesisen Kullanımının Yan Anlamları

Tesisen kelimesi, kurulum anlamının yanı sıra bazen daha derin anlamlar taşıyabilir. Örneğin, bir organizasyonun kurulması veya bir yönetim biçiminin tesis edilmesi de "tesis" kelimesinin kullanımına örnek verilebilir. Bu bağlamda, tesisen kelimesi yalnızca fiziksel bir yapının kurulmasıyla ilgili olmayıp, aynı zamanda bir düşünce sisteminin, bir organizasyonel yapının ya da bir toplumsal düzenin oluşturulmasıyla da ilişkilidir.

Örneğin:

- Yeni bir yönetim düzeni tesisen kabul edildi.

Bu cümlede "tesis" kelimesi, bir yönetim sisteminin kurulması anlamında kullanılmıştır.

Tesisen ile İlgili Benzer Sorular ve Cevapları

1. Tesisen ile Tesis Arasındaki Fark Nedir?

Tesis kelimesi, kurulum, yapım ya da düzen kurma anlamına gelirken, tesisen kelimesi bu kurulmuş ya da yapılmış şeyin halini ifade eder. Yani, tesis bir eylemi, tesisen ise bu eylemin tamamlanmış sonucunu anlatır.

2. Tesisen Hangi Durumlarda Kullanılır?

Tesisen kelimesi, genellikle bir şeyin kurulumunu, düzenin sağlanmasını veya inşaatın tamamlanmasını ifade ederken kullanılır. Bu kelime özellikle sanayi, inşaat ve proje yönetimi alanlarında yaygın olarak yer alır.

3. Tesisen Ne Zaman Kullanılır?

Tesisen kelimesi, bir işin veya yapının tamamlandığını, kurulumun sağlandığını anlatmak için kullanılır. Bu kelimeyi, bir şeyin temellerinin atıldığı, inşa edilmesi için gereken adımların tamamlandığı ya da düzenin yerleştiği durumlar için kullanabilirsiniz.

4. Tesisen Terimi Hukukta Kullanılır Mı?

Evet, tesisen kelimesi hukukta da kullanılabilir. Özellikle bir düzenin veya bir hukuki yapının oluşturulması anlamında hukuk metinlerinde yer alabilir. Örneğin, bir yasanın veya bir yasal düzenlemenin kabul edilmesi, bir sistemin tesis edilmesi anlamında bu terime rastlanabilir.

Sonuç

Tesisen kelimesi, Türkçede pek sık karşılaşılan bir terim olmayabilir ancak belli bir bağlamda kullanıldığında, kurulum, düzenleme veya inşa etme gibi anlamlar taşır. İnşaat sektöründen sanayiye, organizasyonel yapılardan toplumsal düzene kadar birçok alanda tesisen kelimesi, bir şeyin tamamlanmış olduğunu, kurulmuş bir düzenin varlığını anlatan bir terim olarak karşımıza çıkar.